Asociatia Mesterilor Populari din Moldova ART - „AFACERI PRIN RENASTEREA TRADITIILOR” - Asociatia Mesterilor Populari din Moldova

do_parteneri.gif (876 bytes)

Asociatia Dialog pentru Dezvoltare

Uniunea Mesterilor Populari din Moldova

Uniunea Europeana - Program finantat prin Phare

Promotor:

Asociatia Mesterilor Populari din Moldova - Iasi, Romania


Parteneri:

Asociatia „Dialog pentru Dezvoltare” - Iasi, Romania

          Asociatia Dialog pentru Dezvoltare a fost infiintata in septembrie 2003 la initiativa unui grup format din 15 membri.
          Asociatia Dialog pentru Dezvoltare (ADD) este o organizatie autonoma, independenta, neguvernamentala, non-profit, fara caracter politic si fara interese personale sau patrimoniale, infiintata pe termen nelimitat. Asociatia isi propune sa promoveze participarea cetateneasca pentru imbunatatirea procesului decizional in administratia locala.
          Scopul Asociatiei Dialog pentru Dezvoltare este de a promova participarea cetateneasca pentru imbunatatirea procesului decizional in administratia locala, in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana.
          Asociatia isi propune sa promoveze participarea cetateneasca pentru imbunatatirea procesului decizional in administratia locala, in perspectiva aderarii Romaniei la U.E. prin:
  • desfasurarea unor programe de informare a cetatenilor referitoare la serviciile oferite de administratia publica locala. Aceste programe vor fi concretizate prin intalniri la care sa participe reprezentanti ai admismitratiei locale in care sa se discute modalitatile prin care cetateanul poate intra in contact direct cu administratia locala pe diverse probleme: asistenta sociala, autorizari, impozite si taxe etc.;
  • activitati de educare si informare a publicului despre bugetul local, modalitatea de elaborare a acestuia, surse de constituire, oportunitati de proiecte de interes comunitar care ar putea fi promovate;
  • promovarea sprijinului public pentru proiecte ce afecteaza favorabil viata comunitatii, cum ar fi de ex.: promovarea unei investitii pentru a crea locuri de munca prin activitati de informare si mediatizarea beneficiilor acestei investitii;
  • educarea cetatenilor referitor la procesul de integrare europeana prin organizarea de seminarii, mese rotunde, dezbateri publice pe tematica investitiilor europene si accesului Romaniei in structurile integrate europene;
  • promovarea valorilor comunitatii si realizarea unei viziuni de ansamblu privind dezvoltarea locala prin organizarea de intalniri cu liderii comunitatii, focus grupuri, sondaje de opinie, actiuni care sa aiba ca rezultat realizarea evaluarilor necesitatilor comumlaln. Aceste rezultate se fac publice si sunt folosite in realizarea unei baze pentru un plan al dezvoltarii locale.

          In vedera indeplinirii obiectivelor propuse, asociatia a derulat cateva proiecte care sa contribuie la intelegerea cetateanului, a impactului pe care il are integrarea precum si apropierea acestuia de administratia publica , dintre care amintim:
1.    proiectul „Grupurilor Cetatenesti Consultative”;
2.    proiectul „ALEXANDRU CEL BUN” – al carui obiectiv era obtinerea acordului cetatenilor de a realiza o amenajare urbana, desfasurat in perioada: 01.08.2005 – 30.10.2005;
3.    proiectul ART - aflat in derulare.


Uniunea Mesterilor Populari din Moldova - Chisinau, Republica Moldova

          Uniunea Mesterilor Populari din Moldova (UMPM) este o organizatie neguvernamentala din Republica Moldova care activeaza vedrea renasterii si dezvoltarii mestesugurilor populare, prin incurajarea creatorilor populari autentici. A fost fondata la Chisinau in 1992.
          Una din directiile principale ale activitatii UMPM este crearea unui cadru juridic adecvat activitatilor mestesugaresti. In acest sens, a contribuit la completari ale legislatie si la elaborarea unor documente care reglementeaza activitatea mestesugareasca. Este vorba despre Patenta antreprenoriala, Legea referitoare la imbunatatirea micului business si Legea Mestesugurilor.
          Desi artizanatul in Republica Moldova a suferit o degradare evidenta, influentata de procesele urbanizarii, ale instrainarii neamului, in unele localitati anumite traditii ale artizanatului s-au mai pastrat. Principalele genuri inregistrate sunt urmatoarele: prelucrarea artistica a lemnului, impletitul din lozie si din fibre vegetale, broderia, crosetatul, tesutul covoarelor, prelucrarea pietrei, confectionarea obiectelor din ceramica s.a. Astazi, UMPM are in randurile sale peste 250 de mesteri.
          In privinta sanselor pe care mesterii le au de a-si transforma mestesugul intr-o mica afacere, trebuie spus ca mesterii din Basarabia se confrunta cu lipsa banilor, cu rate inalte de credit la banci, cu instabilitatea economica ce ii determina sa nu aiba incredere in ziua de miine. O alta problema a UMPM este realizarea productiei; in aceasta privinta amintim ca nu exista o piata de desfacere. La prima vedere aceste probleme par a fi marunte, dar ele influenteaza in mod direct aceasta ramura. Lucrul in domeniul artizanatului este coordonat de UMPM, dar nu este sustinut suficent de catre stat. Statul ar putea si este dator sa sustina, sa incurajeze artizanatul ca pe o ramura de perspectiva chiar si pentru activitatea turistica, prin acordarea a diferite facilitati, precum scutirea de impozite pe 5-7 ani, acordarea de credite fara dobanzi pe aceleasi termene sau acordarea de indemnizatii pentru someri.
          In UMPM activeaza cei mai buni mesteri populari din Basarabia. Acestia au participat la multe expozitii nationale si internationale. Obiecte confectionate de ei au fost prezentate in Romania, Franta, Italia, Germania, Polonia, Rusia s.a. Uniunea implementeaza si unele proiecte, care, speram, vor contribui la renasterea si dezvoltarea unor mestesuguri uitate. Bunaoara, proiectul "Traditii renascute" a avut drept scop organizarea Centrului Didactic Mestesugaresc din satul Vasieni (Ialoveni). In parteneriat cu Departamentul Utilizarii Fortei de Munca, UMPM a inceput in aceasta localitate instruirea somerilor pentru diverse profesii mestesugaresti. Astfel, au fost instruiti peste 360 de someri. In cadrul altui proiect, "Sa tinem calea spre izvoare", am acordat suport femeilor vulnerabile social din din diferite sate ale raionului Ialoveni. 40 de femei din aceste localitati au invatat sa brodeze si sa tricoteze. O experienta relevanta s-a acumulat in parteneriat cu organizatiile locale „Femeia Rurala” si „Era Noua” din raionul Orhei. Ambele proiecte s-au inscris in programul Dezvoltarea comunitara, in care una din activitatile de baza a fost instruirea somerilor in anumite mestesuguri, cum ar fi tesutul covoarelor si impletitul din fibre vegetale. O categorie destul de vulnerabila sunt copiii handicapati. Pentru ei am implementat proiectul "Integrarea socio-profesionala a copiilor cu dizabilitati", proiect sustinut financiar de Banca Mondiala. Acesta a presupus educarea unor asemenea copii in trei scoli auxiliare (din Chisinau, Rezina si satul Visoca, raionul Soroca) pe baza unor conceptii si programe speciale, prin intermediul practicarii mestesugurilor. Dupa absolvirea acestor scoli, copiii vor putea practica mestesuguri, asigurandu-si, astfel, un minimum decent de viata. In privinta dezvoltarii artizanatului, UMPM desfasoara o activitate vasta. In localul Muzeului National de Etnografie si Istorie Naturala din Chisinau organizam anual 5-6 expozitii tematice (in domeniile prelucrarii artistice a lemnului, impletitului loziei, broderiei, crosetatului si tricotarii)

Asociat

Asociatia Oamenilor de Afaceri Iasi 2003

 

Proiectul ART - „AFACERI PRIN RENASTEREA TRADITIILOR” este finantat de Uniunea Europeana in cadrul Programului de vecinatate Romania – Moldova 2004 - 2006,Prioritatea Nr. 2 Actiuni “People to People”, Masura Nr 2.1 - Fondul Comun al Proiectelor Mici, Linia de buget Phare CBC 2004.
Proiectul ART - „AFACERI PRIN RENASTEREA TRADITIILOR” s-a desfasurat in perioada 01.12.2006 - 30.11.2007

 

Acest site web nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a  Uniunii Europene.
Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor site-ului web
Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a
Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania